Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


Processor: i7 @ i5?

View previous topic View next topic Go down

Processor: i7 @ i5?

Post  noteeth on Tue Jan 05, 2010 4:15 pm

YEAH! knp yeah!? aku pun xtau...hahaha...ok ok...aku rasa tajuk topic ni dh biasa korang tgk n bace. lau search kat uncle goole pun beribu result yg korng akan dpt. Cool

Kemunculan i7 memberi impak yang besar di dalam dunia perkomputeran. Kewujudannya juga turut diiringi dengan pengeluaran motherboard dan ram untuk menyokong lagi kepenggunaan processor i7. Umumnya, i7 berharga lebih mahal berbanding dengan processor yang sebelumnya. Selain itu, keupayaan i7 dalam memproses data dan menjalankan tugas perkomputeran adalah lebih bagus. Kehebatan i7 memang tidak dapat disangkal lagi. i7 is future proof.

Jika tidak silap dalam tempoh satu tahun selepas i7 dilancarkan kemunculan prosessor baru yaitu i5. adakah i5 lebih bagus daripada i7? kenapa dikeluarkan dalam masa yang singkat? bagi aku satu tahun adalah tempoh yang singkat. Itulah persoalan yang mula-mula aku fikirkan ketika i5 dikeluarkan. Jika diperhatikan dari sudut prestasi i7 lebih mengancam berbanding i5. adakah kerana i7 terlalu mahal dan Intel pun mengeluarkan i5 untuk mengekalkan hasil penjualan produk mereka. perbezaan harga i7 dan i5 dipasaran sekarang ini adalah lebih kurang rm300. berbanding processor duo dan quad core yang bezanya cuma rm100.

Kewujudan i5 juga mengubah senario dunia perkomputeran. pihak pengeluar motherboard terpaksa mengeluarkan motherboard yang dapat menyokong penggunaan processor i5. saiz soket dan bilangan pin pada processor i5 berbeza dengan i7. Intel sememangnya sudah menguasai dunia perkomputeran. tetapi dengan pengeluaran i5 aku merasakan i7 kurang mendapat sambutan.

jika kita berfikir sejenak, berapa ramai rakyat malaysia yang menggunakan Quad Core di komputer mereka? aku yakin tidak ramai yang memiliki processor itu kecuali mereka yang memerlukan spesifikasi komputer yang terbaik untuk melakukan kerja dan untuk kegunaan gaming. keperluan untuk melakukan kerja adalah menjadi perkara mustahak untuk kita memiliki komputer yang terbaik tetapi untuk kegunaan gaming, adakah processor menjadi faktor utama atau graphic card pemberi kepuasaan untuk menikmati permaian game yang memuaskan?
Berikut adalah maklumat dan spesikasi processor i7 dan i5:
i7----------------------------Processor---------i5
2008-----------------------Year Produce-------2009
1.6 GHz to 3.47 GHz-------CPU Clock Rate-------2.66 GHz
4-----------------------------Cores------------2 & 4
LGA1366 & LGA1156-----------Socket-----------LGA1156




noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum