Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


Processor: Duo @ Quad Core?

View previous topic View next topic Go down

Processor: Duo @ Quad Core?

Post  noteeth on Tue Jan 05, 2010 2:48 pm

Assalamualaikum n salam sejahtera. huhu... Very Happy
insyaALLAH post kali ini aku nak berkongsi cerita dan maklumat tentang processor. aku tidak menyentuh secara mendalam sangat juz cite lebih kurang je. perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman aku. lau ada kurang sila tegur ye. TQ Cool

aku pilih tajuk Dual @ Quad Core, sbb aku rasa aku perlu memulakan penceritaan aku dari sini. Twisted Evil Pada mulanya Dual Core dihasilkan dan selepas itu barulah muncul Quad Core. tgk perkataan pun kita dah taukan Dual = 2 dan Quad = 4. begitulah maksud yang cube disampaikan oleh Intel. processor Quad Core mmpunyai dua kali ganda kelajuan berbanding processor Dual Core. sblm terciptanya versi2 Dual & Quad Core yang pelbagai model, asasny semua mempunyai kelajuan yang sama cuma ditambahbaikkan.

penambahbaikkan yang dilakukan seperti:
1. GHz (kelajuan)
2. FBS @ QDI
3. Cache
4. Harga? Twisted Evil ---> dah jadi brg baik, harga pun baik punya!

- front side bus (FSB) is the bus that carries data between the CPU and the northbridge.
- cache used by the central processing unit of a computer to reduce the average time to access memory.

Harga? haha...harga semuanya telah merangkumi brp pantas kelajuan sesuatu processor dan brp byk ruang utk memproses data. simple conclusion is makin laju, power dan byk ruang mproses maka harga pun mahal. Cool

penggunaan computer pada masa skng ni aku merasakan banyak melibatkan Dual Core lagi. Quad core dihasilkan utk menunjukkan future. lau dalam ayat2 standard tigerDirert "this is future proof". so dgn lahirnya Quad Core menunjukkan kita semakin kehadapan. kepenggunaan Quad Core sbnrnya meluas. mcm2 leh buat cuma kemampuan utk memilikinya terbatas. harga bleh tahan mahal.

List Processor Dual Core:
Product GHz FSB Cache Price
Core 2 Duo E7500 - 2.93 1066 3M RM410
Core 2 Duo E7600 - 3.06 1066 3M RM493


List Processor Quad Core:
Product GHz FSB Cache Price
CORE 2 QUAD Q8200 - 2.33 1333 4MB RM500
CORE 2 QUAD Q8400 - 2.66 1333 4MB RM585
CORE 2 QUAD Q9400 - 2.66 1333 6MB RM665


senarai telah pun dinyatakn, so pandailah korng membuat pilihan mner yg bgus ye Smile
insyaALLAH next topik aku akan bincangkan ttg i7 dan i5. Arrow

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Processor: Duo @ Quad Core?

Post  foronum on Tue Jan 05, 2010 3:33 pm

aku rase baek amek i7. =.=

foronum

Posts : 281
Join date : 2010-01-03
Location : tempat paling best !

Back to top Go down

Re: Processor: Duo @ Quad Core?

Post  noteeth on Tue Jan 05, 2010 8:36 pm

no money no prob Very Happy king

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Processor: Duo @ Quad Core?

Post  Sponsored content Today at 9:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum