Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

View previous topic View next topic Go down

Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  Optitech on Tue Jan 05, 2010 11:11 am

Pada Suatu Hari.......

Dari kejauhan, lampu lalulintas di satu persimpangan itu masih menyala hijau.
Harun segera menekan pedal minyak kenderaannya. Dia tak mau terlambat.
Apalagi ia tahu penempatan di situ cukup padat sehingga lampu merah biasanya menyala cukup lama.
Kebetulan jalan di depannya agak lengang. Lampu berganti kuning.

Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera.
Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala.
Harun bimbang, haruskah ia berhenti atau terus saja.

"Ah, takkan nak brake mendadak," fikirnya sambil terus memandu laju.

Priiiiiiiiiiiiiiit! Di seberang jalan seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti.
Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati.
Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya tak terlalu asing baginya.

Jamal rupanya! Sahabat baiknya semasa di sekolah menengah dulu.
Hati Harun agak lega. Dia cepat cepat keluar sambil melambai mesra.

"Pekabo, Jamal! Lamanya tak jumpa...last jumpa masa aku kawen dulu"

"Aku baik je." Tanpa senyum.

"Alahai...aku ndak cepat nih. Bini aku dah lama menunggu di rumah."

"Oh ye ke?" Nampaknya Jamal ragu.

"Ye la Mal, hari ini bini aku punya birthday. Dia dan anak-anak sudah menyiapkan semuanya.
Tentu aku tidak boleh terlambat, kawan-kawannya pun sedang menunggu "

"Aku paham. Tapi, sebenarnya aku dah lama peratikan kau...selalu sgt kau langgar lampu merah di persimpangan ini."

Harun mesti ganti strategi.

"Jadi, kau nak menyaman aku ker? Tapi tadi aku tidak melanggar lampu merah.
Sewaktu aku jalan lampu kuning masih menyala."

Berdusta sedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun.

"Ok. Sebenarnya aku nampak jelas. Tolong keluarkan lesen dan kad pengenalan."

Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dan kad pengenalan lalu masuk ke
dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya. Sementara itu Jamal menulis sesuatu di buku catatannya.
Beberapa saat kemudian Jamal mengetuk kaca tingkap kereta harun.
Harun memandang wajah Jamal dengan penuh kecewa.

Diturunkan tingkap sedikit saja.

"Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat saman." Fikir Harun.

Tanpa berkata-kata Jamal terus kembali ke tempat dia bertugas.
Harun mengambil surat saman yang diselitkan Jamal.
Tapi, hei apa ini. Ternyata lesen memandu dan ic dikembalikan bersama sebuah nota.
Kenapa ia tidak menyaman aku. Lalu nota ini apa? Semacam gurauan atau apa?
Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang berisi tulisan tangan Jamal.

"Harun...

Kau tahu kan aku dulu ada seorang anak perempuan dan seorang isteri yang cantik.
Sayang, mereka sudah meninggal dunia.
Dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu merah di persimpangan ini.
Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan.

Sekarang pemandu itu bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga2 anaknya lagi.
Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini aku sendirian menyesali peristiwa itu.
Yang pergi tidak akan kembali lagi.

Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi sangat sukar.
Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri memandu seperti pemandu itu.
Aku kecewa teramat sgt.

Berhati-hatilah ketika memandu Run" - Jamal

Harun terkedu. Ia segera keluar dari kenderaan mencari Jamal.
Namun, Jamal sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas.
Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan hati tak tentu sambil berharap kesalahannya dimaafkan.
Tak semestinya anggapan kita adalah sama dengan pengertian orang lain.
Boleh jadi suka kita adalah duka rakan kita.

Moral cerita ini:

Hidup ini sangat berharga, jalanilah dengan penuh hati-hati, mengerti perasaan orang lain dan bertimbangrasa.

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  Admin on Tue Jan 05, 2010 6:51 pm

Terharu bila aku baca citer nie..
Mesti polis trafik tu kecewa sangat2.
Kawan baik dia lak wat camtu..

Admin
Admin

Posts : 108
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : Di dalam mindaku

http://myjmti.findtalk.biz

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  farel on Tue Jan 05, 2010 7:03 pm

mmmm.... terharu..terharu...

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  noteeth on Wed Jan 06, 2010 9:04 pm




Last edited by noteeth on Thu Jan 07, 2010 12:08 am; edited 1 time in total

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  Miyavi on Wed Jan 06, 2010 11:45 pm

terharu aq...huhuhuuu Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  emosh on Thu Jan 07, 2010 12:56 am

waa.putus cinta pn da pedih.klau bini n ank mati bleh jdi gila ouh..

emosh

Posts : 75
Join date : 2010-01-04
Age : 25

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  farel on Thu Jan 07, 2010 8:09 am

mencari cinta sejati I love you

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  noteeth on Thu Jan 07, 2010 9:33 am

btul tu bro...ank bini mati...gelap gak idup ni....nnt bila kita bkerja mcm polis tu...t.jwb dia sbnrny bleh myelamatkn ank bini dia dari kne langgar...tp ank bini dia mati disebabkn kne lggar juga....

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  Optitech on Tue Jan 12, 2010 10:25 pm

Sapa2 pun akan rasa kecewa bila situasi macam nie terkena diri sendiri..
bayangkan, anak bini yang disayangi mati disebabkan orang lain..

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Polis Traffik, Kawan Baiknya & Sehelai Surat Saman, Renung2kan...

Post  Sponsored content Today at 12:01 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum