Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


Apakah itu Networking?

View previous topic View next topic Go down

Apakah itu Networking?

Post  noteeth on Tue Jan 05, 2010 12:53 am

Networking? arrrgggh...mesti kena main pasang kabel dan cabut kabel LAN. Apakah yang korang tau ttg networking? adakah cukup sekadar mengetahui kabel LAN? mari menguji pengetahuan anda. Laughing

checklist ttg networking yg perlu anda tau?
1. internet
2. kabel LAN
3. web browser (Internet Explorer a.k.a IE, Firefox atau Safari)
4. Instant Messaging (Yahoo! Messenger a.k.a YM, GoogleTalk atau MSN)


p/s: sbnrnya apa yg perlu korang tau adalh no.1 dan no.2 je. Twisted Evil

ok make it serius.

networking dalam bahasa bermaksud rangkaian. apakah yang berangkai? bau ketut busuk yang berangkai? OH! tidak sama sekali. Perhubungan sesama manusia di dalam Dunia Maya (Dunia IT atau Dunia Siber) yang wujudkan rangkaian tercipta. Sepatutnya aku letak kabel LAN sebagai checklist pertama tetapi xpelh. aku pun dah tulis jadi baik aku teruskan. Very Happy

Sebenarnya tanpa internet, kita dapat wujudkan rangkaian. Contoh mudah ialah korang bermain game kat cybercafe. Pabila korang main game pastinya korang main ramai2kan skali men 20 orang nak ramai aku letak 50 orang. Untuk membolehkan korang bermain game dengan orang seramai 20 orang Korang memerlukan kabel LAN dan switch. apakah itu switch? Nanti kita bincangkan. What a Face Untuk merealisasikan network tadi, kabel dari setiap komputer disambungkan kepada switch. Apabila semua kabel telah selesai disambungkan kepada switch maka siaplah network kita. Mudah bukan. Suspect Apa lagi jom DOTA! I love you

Alhamdulillah dah siap pun network kita. Network yang kita buat tadi xde internet tau. Jadi apa kata kita tambah internet. hihihi. Twisted Evil

Untuk mendapatkan internet pandai2 lah korang usahakan ye. Pergi cari ejen screamyx cepat. Ok, lau internet dah ada, korang sambung plak salah satu kabel LAN pada switch tadi kepada modem dan pastikan modem disambungkan kepada line telefon yang telah didaftarkan untuk penggunaan internet. Pengesahan yang paling mudah untuk menuntukan internet ada atau xde ialah korang buka web browser dan taip [You must be registered and logged in to see this link.] atau pun apa2 laman web yang korang tau. jika muncul laman web google maka anta telah ada internet cheers mudah bukan. yupz networking ni mudah je. trust me. pirat

OK skng line clear. internet dah ada. Twisted Evil Apa lagi jom buka myspace (MS), facebook (FB), YM. semua dan login. yeah! its time to chat, find new frend and reply comment. What a Face OPPS! hahaha...apabila korang login and suft internet sbnrnya bermulalah rangkaian. rangkaian yang menghubungkan manusia seantero dunia. yeah! hahaha...mentang2 tgh dengar lagu YEAH by Usher. Bila korang chat dgn kwn yang ada kat aloq star atau kat senegal, itulah rangkaian. Itu dalam perjelasan yang termudah. Terpakar next time ok.

WAH! Internet dah ada jom2 Garena.

hoho..aku harap korang fhm ye. aku xdelh expert pun. juz bkongsi.
Cool

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  Optitech on Tue Jan 05, 2010 1:10 am

penerangan yang cukup panjang tuh..

upload jer nota en nasir..hahahhaa!

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  noteeth on Tue Jan 05, 2010 1:16 am

xde softcopy ma Smile

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  Miyavi on Tue Jan 05, 2010 8:09 pm

noteeth wrote:xde softcopy ma Smile

btui ke xdak niru mna2 bro....???
anyways,the info is good...so

reputation UP 2 u....yeah..!!!

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  farel on Tue Jan 05, 2010 8:13 pm

great information.. cheers

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  Admin on Tue Jan 05, 2010 8:22 pm

Miyavi wrote:
noteeth wrote:xde softcopy ma Smile

btui ke xdak niru mna2 bro....???
anyways,the info is good...so

reputation UP 2 u....yeah..!!!

Waaa...ko bagi reputation kat dia..hoho! Its sokey its so right..
come on bebeh fight3.

Ko letak la maklumat pasal Networking ko kat sini Miyavi

Admin
Admin

Posts : 108
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : Di dalam mindaku

http://myjmti.findtalk.biz

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  noteeth on Tue Jan 05, 2010 8:38 pm

im just wrote depanded on my experience. Cool

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Apakah itu Networking?

Post  Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum