Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


Maklumat mengenai charlie dan pencegahan

View previous topic View next topic Go down

Maklumat mengenai charlie dan pencegahan

Post  Optitech on Sun May 02, 2010 1:38 am

Cali - jangan terpedaya dengan namanya yang ala2 mat salleh gitu..
Cali bukanlah pelawak seperti charlie chaplin mahupun pahlawan sehebat Charlie's Angel. Tetapi makhluk ini merupakan seekor kumbang yang disegani ramai akibat bisa beliau.

Charlie sering menyerang bahagian muka bagi wanita dan dada bagi bahagian lelaki.
Ada epik yang mengatakan, charlie yang menyerang wanita tu dari golongan jantan. akekeke.

RUPA dan CIRI-CIRIt biritnyer..


Badannya kecil ramping lampin ala-ala kerengga dan mempunyai kombinasi warna badan yang amat menarik.

Berhati-hati dengan cecair hemolimf yang terkandung di dalam badannya kerana cecair tersebut mengandungi sentuh haiwan yang PALING BERBISA di dunia.

Toksin ini dinamakan "paderin" (C24 H34 09 N) pada tahun 1953.
Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada racun ular tedung!
Binatang ini yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun, masih lagi mempunyai ketoksinannya. Dahsyat nyer!!!

Persentuhan dengan makhluk ini semasa bergerak/tidur, menghancurkannya pada badan atau menggosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dematis linearis', 'paederus dermatitis', 'whiplash dematitis' dan sebagainya. Ianya seakan-akan parut kelakian atau kayap.

Pada september 2002, wabak ini menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama di Pulau Pinang.



LANGKAH PENCEGAHAN:


Kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam.
1. Tutup atau kurangkan lampu dan tutup semua pintu/tingkap semasa epidemik kumbang tersebut.(lebih kurang kol 6.30-8.30mlm camtu)
2. Gunakan jaringan nyamuk yang halus
3. Gunakan semburan aerosol serangga, perangkap berpelakat
4. Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/lampu(jadi vampire kejap)
5. Jangan pukul kumbang yang terdapat pada badan. Tiup jer biar dia stay away slow2.

Kalau dah tersentuh ngan binatang ni, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air.

Last skali, Berdoa jer ler...akekke..



BIODATA (mengikut I/C:)

Rove Beetle
Class : Insecta
Order : Coleoptera
Family : Staphylinidae
Species : Paederus fuscipes Curtis
Semut Semai, Semut Kayap, Charlie etc.
Birthday : lupa nak tanya..



MAKLUMAT TAMBAHAN:

Nama Cali amat misterius sekali kerana setakat ini kerana tiada rekod ditemui berkenaan asal usul nama Cali dalam kalangan masyarakat Melayu. Adalah Cali merupakan bakal menjadi lagenda suatu hari nanti? ahakz!



NOTA:
Kesakitan digigit charlie boleh diibaratkan seperti direject seseorang yang diminati tatkala menyatakan perasaan cinta di hadapan khalayak ramai melalui nyanyian yang amat sumbang di hadapan Megamall Penang dengan pengunjungnya yang ramai duk tunggu teksi. Amat pahit bukan?


Sumber: http://www.mpsp.gov.my/image/roveBM.pdf

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Maklumat mengenai charlie dan pencegahan

Post  Miyavi on Mon May 31, 2010 8:01 pm

Thanks 4 the sharing info.... 8

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

oo...

Post  honeydew on Sun Oct 24, 2010 12:55 pm

so this was the dangers insect that u has been told me many times before right mr.miyavi kazuma?? hehehe.... Wink

honeydew

Posts : 1
Join date : 2010-10-24
Age : 22

Back to top Go down

Re: Maklumat mengenai charlie dan pencegahan

Post  Sponsored content Today at 8:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum