Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


7 fakta tak sedap merokok...

View previous topic View next topic Go down

7 fakta tak sedap merokok...

Post  Miyavi on Thu Jan 14, 2010 2:44 pm

Merokok
memang tak syak lagi lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan.
Kalau tak caye, ada 7 fakta yang mesti anda tahu tentang kesan merokok.



[Fakta 1]

Percaya atau tak, merokok merupakan penyumbang kepada kes kebakaran sebanyak 25%.



[Fakta 2:]

Puntung rokok biasanyer dibuang merata-rata, kan? Kan ke tak pasal-pasal dah mencemarkan keadaan persekitaran.


Kalau yang rajin skit tu, lepas buang dipijaknya rokok tu. Nak matikan bara rokok tu kot.


Kalau yang tak berape nak rajin, diorang main buang jer. Tak toleh pun ader orang ke tidak kat belakang, kiri dan kanan.


Kalau
yang tukang buang tu duk dalam kereta, silap haribulan boleh terkena
kat mamat belakang yang tengah bawak motor. Kalau mamat tu pakai helmet
yang ader visor, selamatlah skit. Dibuatnyer mamat tu tak pasang visor,
sendiri mau ingatlah!



[Fakta 3]

Asap rokok pun dah mencemarkan udara. Bahaya tak bahayalah kalau asap tu ader lebih kurang 4000 bahan kimia beracun. Lebih parah lagi, 63 daripadanyer (sikit jer tu), boleh menyebabkan kanser!



[Fakta 4]

Negara kita dianggarkan rugi sebanyak RM20 billion setahun hanya kerana menanggung kos rawatan dan kehilangan produktiviti pesakit akibat merokok dan menghidu asap rokok.



Oooo...tak cukup ngeri lagi erk! Ni nak kasi up skit!!



[Fakta 5]

Kat Malaysia ni, merokok telah menyumbangkan lebih daripada 10 000 kematian dalam setahun. Nak tau apa sebabnyer?


- 30% disebabkan akibat menghidapi 10 jenis kanser.


- 50% kerana sakit jantung dan strok.


- 20% adalah daripada penyakit lain yang dihidapi akibat merokok!



[Fakta 6]

Statistik di seluruh dunia plak menunjukkan;


- 1 kematian akan berlaku dalam setiap 8 minit.


- Maknanya, dianggarkan lebih kurang 2.2 juta kematian berlaku dalam setahun.


Ni semuanyer penangan merokoklah!



[Fakta 7]

Hasil kajian yang dijalankan oleh United State Surgeon General, mereka telah membuktikan bahawa perokok lelaki akan meninggal 13 tahun lebih muda berbanding mereka yang tak merokok.



Walaupun
ajal maut di tangan Maha Kuasa, seelok-eloknya kita berusaha menjaga
kesihatan diri seperti yang telah diamanahkan olehNya.

Dengan menjaga kesihatan ni jugak, kita sebenarnya cuba berjimat dalam sesetengah perkara sebelum berdepan kemelesetan ekonomi kelak!




**Nota: Anda nak berhenti merokok tak? Ada satu panduan berhenti merokok dalam masa 3 minggu yang boleh anda ikuti di Jom Berhenti Merokok!

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  farel on Thu Jan 14, 2010 2:54 pm

katakan TAK NAK... 17

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  Miyavi on Thu Jan 14, 2010 3:21 pm

TAK NAK panye...??? kenalah wat yg full version..cmni a..."KATAKAN TAK NAK MEROKOK"bru btul...
tu la owg still smoking coz dah slogan pun slah...btul x..??

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  farel on Thu Jan 14, 2010 3:25 pm

KATAKAN TAKNAK KEPADA ROKOK..


3 27 .... 25

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  Miyavi on Thu Jan 14, 2010 3:34 pm

farel wrote:KATAKAN TAKNAK KEPADA ROKOK..


3 27 .... 25

mm..cmtu la...bru btul..bgus2,teruskan usaha anda..!!

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  miszred on Tue Jan 19, 2010 6:42 pm

kepada perokok2... sile lah berenti... sedey la bile tgok org yg mrokok nie...siyes ~~ 31

miszred

Posts : 82
Join date : 2010-01-03
Age : 24

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  Optitech on Wed Jan 20, 2010 9:32 am

camner ko leh sedih plak kalau orang merokok?

aku pun tak paham ar...

ain, hari ni aku tak gi kelas en bazri..hahaha..

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  Miyavi on Wed Jan 20, 2010 2:14 pm

ada aq kisa.....hahahahahaa....tu la miszred nk ktakn nnt...uise...tau2 jak aq ni... 12 23

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  farel on Wed Jan 20, 2010 6:03 pm

kempen anti merokok gagal

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  young_ustaz on Wed Jan 20, 2010 10:00 pm

kan ada fatwa yg mengatakan merokok itu adalah HARAM.
tp rmai lg yg masih isap rokok..
mcm mna kita nk balik semula ke syurga kalau kita masih buat benda yg haram?

igt x msa nabi Adam a.s diturunkan ke bumi?
sbb apa?
nabi Adam buat benda yg Allah larang.

sy ada terbaca kisah, di akhirat nnt nabi2 Allah pun xdpt tolong kita
sbb masing2 pernah buat silap, kecuali nabi kita, Muhammad S.A.W.

contohnya di akhirat nnt:

Nabi Adam xdpt tolong takut sbb dlu termakan buah khuldi,

Nabi Nuh xdpt tolong sbb pernah ditegur oleh Allah semasa banjir besar di mana Nabi Nuh cuba bantu anaknya yg xberiman kpd Allah

Nabi Ibrahim xdpt tolong sbb pernah merosakkan patung2 berhala dgn sebilah kapak lalu kapak itu disangkutkan pd tgn patung berhala yg plg besar & mengatakan bhwa patung besar itu yg merosakkan semua patung2 yg ada

hanya junjungan besar kita Muhammad S.A.W yg dpt memberi syafaat kpd kita..
tp utk dpt syafaat tu bknnya mudah rakan2....

so sama2 kita berazam utk menjauhi benda2 yg haram ini
insya Allah kita antara golongan yg akan mendapat syafaat Rasulullah S.A.W di akhirat kelak

young_ustaz

Posts : 15
Join date : 2010-01-09
Age : 25
Location : Alam Nyata, kemudian akan ke alam kubur seterusnya ke alam Akhirat

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  Miyavi on Wed Jan 20, 2010 11:42 pm

Aq pun skong gak tu....TAPI ada pihak2 tertentu mengatakan cuma makruh klu isap rokok ni...tu la yg membuatkan owg still m'rokok kot pada pndangan aq...mm,mybe young ustaz ble bntu tuk dptkn kesahihan nyer kn...??? ble kn bro... 13

n then bukan pasal tu je...ada gak owg2 ni da tak le nak b'henti coz ketagih...ada tak cara tuk stop the smoking...?? 20 27 19

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: 7 fakta tak sedap merokok...

Post  Sponsored content Today at 9:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum