Navigation
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Perkhidmatan Kereta Sewa Shah Alam
Wed Sep 09, 2015 2:48 am by sksportcar

» Homestay Di Kota Bharu
Sun Jan 25, 2015 10:52 pm by sksportcar

» Kereta Sewa Shah Alam
Tue Aug 05, 2014 8:54 am by sksportcar

» Bahasa Jepun: Ayat Seharian,Hari,Haribulan & Nombor
Mon Sep 23, 2013 8:43 pm by foxfoxer

» Tips nak hapuskan virus secara manual [On updates]
Tue Mar 19, 2013 8:38 am by Optitech

» Teknik defense dari virus and spyware [Auto]
Thu Jul 21, 2011 2:53 am by Optitech

» Virus shortcut kat pendrive
Thu Jul 21, 2011 12:27 am by Optitech

» Admin Kembali dengan Menyengat
Wed Jul 20, 2011 1:59 pm by Optitech

» Xcode Magazine - Penulisan daripada hacker
Wed Jul 20, 2011 12:45 pm by Optitech


Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

View previous topic View next topic Go down

Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  noteeth on Wed Jan 06, 2010 12:25 pm

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera. Cool
sihat beb? saya harap anda semua sihat.

Alhamdulillah untuk topik seterusnya dalam Computer Related saya nak berkongsi cerita dan maklumat berkaitan Casing.

Casing merupakan bekas yang berfungsi untuk menyimpan hardware komputer. Hardware2 ini diletakkan didalam casing menggunakan skru ataupun secara screwless. Casing boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan saiz, walaubagaimanapun casing mempunyai standard saiz yang diikuti oleh pengeluar casing diluar sana. Form Factor merupakan suatu standard dimana saiz2 casing dibina dengan merujuk kepada Form factor ini. ATX, AT dan BTX antara Form factor yang digunakan didalam bidang perkomputeran. InsyaALLAH nanti saya akan bincangkan mengenai Form Factor. Very Happy

Untuk membina custom komputer semestinya pembelian casing perlu dilakukan. jika ingin menggunkan casing yang lama apa salahnyakan. kalau tidak membazir sahaja. jadi besi buruk jawabnya.

Murah atau Smart? Mana satu pilihan ciri2 casing anda. adakah anda tidak kisah dengan rupa paras casing baru anda atau anda rasa casing mesti smart baru match dengan muka aku. yeah! terbaik. Suspect apa2 pun bergantung kepada owner computer tersebut. ada bajet lebih tidak salah membeli casing yang smart sebab perasaan sayang nak pukul casing itu tidak wujud apabila komputer hang ataupun kena serang denga virus durjana.

"Eh, bukan ke murah pun ada yang smart?"
Betul, casing yang murah pun ada yang smart. biasanya casing yang berharga sedikit dari yang murah telah dilengkapi dengan package pengudaraan yang terbaik. bila pengaliran udara didalam casing terbaik, komponen didalam komputer pun tidak panas sangat. saya tahu panas tetap panas tetapi penggunaan kipas yang bising dapat dikurang. kalau tahan mendengar bunyi kipas pasanglah sepuluh biji pada casing. saya pasti tidak lena tidur. hehehe Twisted Evil

"Ala, smart2 pun duduk kat lantai juga."
Hahaha...bertuah betul. anda letak atas alamari habis cerita. hah mengagungkan casing pula ye. pirat tidak mengapa, dah beli smart2 rugilah tidak show off kan. What a Face saya pun nak tengok juga.

Pembelian casing perlu diambil kira. bukan apa, casing itulah badan komputer. kalau beli casing tetapi casing dibogelkan aku rasa baik tidak payah pakai casing bazir sahaja. casing juga melindungi komponen computer dari habuk2 dan makhluk2 asing (lipas cicak atau semut). komponen komputer memang sensitif dengan habuk, nanti jangan terkejut pula kalau komponen komputer anda berhesin. hehehe. Laughing

kalau anda pergi ke kedai computer, banyak pilihan casing yang pasti mengaburi mata anda sebab casing2 semuanya berhabuk. hehe. Razz kalau tidak berhabuk, baguslah kedai itu memang terbaik. v^^.

Dibawah ini aku sertakan dengan gambar2 casing dan harganya. Dekat Malaysia tercinta ini casing yang boleh dikatakan terbaik dan mampu pakai adalah keluaran Cooler Master. Harga pun murah dan smart pun smart. Bagi aku casing terbaik adalah keluaran Alienware. Smart dia 5stars beb! Like a Star @ heaven tetapi sayangnya alienware susah masuk Malaysia, kalau masuk pun atas sebab orang order. Very Happy

apapun kira bajet anda terlebih dahulu ye dan enjoy with ur new casing. I love you

Casing Alianware, ada byk lagi tetapi alienware jarang jual casing. biasanya pc dah siap.



FULL TOWER

Cooler Master - HAF 932 RM499


Silverstone - Raven: RV01 RM699


MID TOWER
Cooler Master - HAF 922 RM389


Cooler Master - Gladiator 600 - RM199
cheers

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  Optitech on Wed Jan 06, 2010 12:30 pm

Bapak smart casing saja..
tapi laptop aku takder casing ar plak.. kekeke..

Kalu aku, aku beli casing yang RM120 camtu jer.
nampak oldskool sket.
Takder la gempak..

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  noteeth on Wed Jan 06, 2010 12:46 pm

depends on u bro Smile

noteeth

Posts : 185
Join date : 2010-01-01
Location : Planet #!

Back to top Go down

casing: murah atau smart mana satu pilihanmu

Post  Zahid_TKK_09 on Thu Jan 14, 2010 1:27 am

Pada aku...
casing murah ke smart ke tu belakang cerita...
yang penting aku nak casing yang boleh beri udara nyaman kat mobo aku...
kalo tak pakai casing pun takpe...
kite pakai yang "open" nyer...
lagi sejuk kan??....



hahaha...

Zahid_TKK_09

Posts : 11
Join date : 2010-01-14
Age : 25
Location : Muo, Johor

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  Optitech on Thu Jan 14, 2010 7:49 am

hahahaha!!

bapak open..
sekali cicak jatuh atas tu, tak sempat mengucap dek dibuatnya..

hari pertama cable2 ok..lusa, cable putus kena kekoh gigit dek tikuih.


Last edited by Optitech on Thu Jan 14, 2010 12:35 pm; edited 1 time in total

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  farel on Thu Jan 14, 2010 8:32 am

aku rasa casing ko jenis invisible kot....
cayalah...
kat mana ko beli arr....
mmg smart....

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  Optitech on Thu Jan 14, 2010 12:37 pm

kalau nak lagi jimat..
tak yah beli casing..

ko letak hardware komputer dalam kotak, pastu jadikan kotak tu sebagai casing..

tebuk lubang tuk letak kipas and sebagainya..

kekeke..

aku rasa casing biasa pun dah ok.
kalau yang smart2 nie, biasa yang gamerz2 jer..tu pun yang banyak duit.

kalau casing smart, dalam dia cam hampeh, tak guna gak..

_________________
|----------------------------------------------------|




EXCUSE IS THE DUMBEST WAY TO ESCAPE

MAKLUMAN: Worksheet/Assignment Download Section hanya untuk pengguna berdaftar. Sila daftar untuk melakukan 'download'. Lepas dah click link, tekan kat perkataan "Skip Ad" bahagian atas belah kanan sekali. Pastu baru leh download.
Harap Maklum.

Optitech

Posts : 518
Join date : 2010-01-01
Age : 24
Location : ProxyFireZ

http://sembangseposen.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  farel on Thu Jan 14, 2010 2:03 pm

Optitech wrote:kalau nak lagi jimat..
tak yah beli casing..

ko letak hardware komputer dalam kotak, pastu jadikan kotak tu sebagai casing..

tebuk lubang tuk letak kipas and sebagainya..

kekeke..

aku rasa casing biasa pun dah ok.
kalau yang smart2 nie, biasa yang gamerz2 jer..tu pun yang banyak duit.

kalau casing smart, dalam dia cam hampeh, tak guna gak..

yeahhhhh...... aku sgt la setuju dengan cadang optitech tu

farel

Posts : 426
Join date : 2010-01-03
Location : cant believe... it's here..hahah

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  Miyavi on Thu Jan 14, 2010 4:06 pm

mm...aq skong gak tu xpayah guna casing...klu takut nak men letak jak hardware,kowg wat la casing gna kreativiti anda mcm gna playwood ke,kotak ke...mmg cun la klu kowg ada bakat seni...

aq pena nmpak casing member aq kat poli dulu sumenyer wat sndiri atas kreativiti dowg tau...ciap battle lg sapa yg pling hebat n lawa...mmg best la..

SO ni adalah 1 idea yg bijak tuk wat casing dengan murah tapi smart giler..

_________________
--Miyavi Kazuma--

Miyavi
Admin

Posts : 371
Join date : 2010-01-01
Age : 26
Location : ProxyFireZ

Back to top Go down

Re: Casing: Murah atau Smart? Mana satu pilihanmu.

Post  Sponsored content Today at 9:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum